מי שפיר
בקצרה
בדיקת מי שפיר נועדה לוודא כי העובר שלך מתפתח כראוי ואינו סובל מהפרעה גנטית או כרומוזומלית, כמו תסמונת דאון. במהלך הבדיקה נלקחת דגימה של מי השפיר המקיפים את העובר. בתוך מי השפיר נמצאים תאים שנשרו מעור העובר ואת תאים אלו בודקים במעבדה כדי לוודא שמדובר בהתפתחות עוברית תקינה.
האם כדאי לבצע את הבדיקה?
חשוב לדעת שבכל הריון יכולות להופיע תסמונות נדירות, ללא קשר לגיל ההורים. לכן, רופאים רבים ממליצים על בדיקת מי שפיר בכל הריון. כמובן שבהריונות אצל נשים מעל גיל 35 או בהריונות בהן קיימות חריגות בבדיקות דם או שנמצאו מומים בסקירת מערכות, כדאי אף יותר לשקול לבצע את הבדיקה. כמובן שיש לשקול את ביצוע הבדיקה לעומת הסיכונים בבדיקה.
לד"ר דרוקר ניסיון רב בבדיקות מי שפיר וישמח לדון עמך על היתרונות, החסרונות וההשלכות של הבדיקה. באם תרצי, תקבלי הסבר מפורט בעת פגישה לסקירת מערכות.
מתי מבצעים דיקור מי שפיר?
את בדיקת מי השפיר ניתן לבצע החל משבוע 16 להריון ובדרך כלל מקובל לבצע את הבדיקה בין שבועות 16-21. במקרים חריגים, ניתן לבצע את הבדיקה גם לאחר שבוע 22.
האם צריך להתכונן לבדיקה?
לרוב אין צורך בהכנה מיוחדת. נשים המקבלות טיפול קבוע במדללי דם כמו אספירין או קלקסן מתבקשות להפסיק את הטיפול טרם הבדיקה.
כיצד מבוצעת הבדיקה?
הבדיקה עצמה אורכת פחות מדקה, אך ההכנה לבדיקה ארוכה. מתחילים בהסברים על הבדיקה ועל סוגי האבחונים (צ'יפ, קריוטיפ, FISH, אקסום, בדיקה לזיהומים ועוד), לאחר מכן חיטוי ממושך של דופן הבטן למניעת זיהומים, בדיקה מדוקדקת של מיקום העובר והשליה למנוע פגיעה (ולכן חשוב הניסיון באולטרה-סאונד של הבודק) ולבסוף דקירה קצרה במחט דקה יותר מזו המשמשת לבדיקת דם. שואבים מעט ממי השפיר המקיפים את העובר. לאחר הבדיקה, השגחה קצרה והמשך מנוחה בבית ליומיים.
את מי השפיר שולחים למעבדה לצורך הבדיקה. בתוך מי השפיר נמצאים תאים שנשרו מעור העובר ואת תאים אלו בודקים בשיטות מתקדמות כדי לוודא שמדובר בהתפתחות עוברית תקינה.
מה בודקים בבדיקת מי שפיר?
ישנן מספר שיטות לבדיקת מי השפיר ועל כן חשוב הייעוץ של רופא המומחה לבדיקת מי שפיר. הבדיקות
קריוטיפ – הבדיקה הבסיסית, בחינה של החומר הגנטי (כרומוזומים) תחת מיקרוסקופ. בבדיקה זו ניתן לוודא כי הכרומוזומים שלמים ואין בהם חוסרים גדולים
FISH- הבדיקה המהירה. נועדה לוודא כי העובר לא סובל מתסמונת דאון או מספר קטן מוגבל של מבוצעת. ייתרון הבדיקה הוא קבלת תשובה תוך כיומיים.
צ'יפ גנטי- הבדיקה השגרתית. בחינה של החומר הגנטי (כרומוזומים) בצורה ממוחשבת. בבדיקה זו ניתן לאתר מאות תסמונות נדירות. הבדיקה ידועה גם בשמות שבב גנטי, Array CGH ו- CMA. התשובה מתקבלת תוך כשבועיים.
אקסום- הבדיקה היקרה. בדיקה מקיפה יותר של החומר הגנטי. בבדיקה זו ניתן לאבחן אלפי מחלות גנטיות נדירות. התשובה מתקבלת תוך כשלושה שבועות.
בדיקות נוספות- מוצעות במקרים בהן קיים חשש למחלה אימהית או עוברית כמו זיהום בוירוס ה-CMV.
האם הבדיקה מסוכנת?
בדיקת מי שפיר יכולה לגרום להפלה, לרוב כתוצאה מזיהום שחודר לשק מי השפיר במהלך הבדיקה. כאשר הבדיקה מבוצעת על ידי בודק מיומן, הסיכון להריון עומד על כ-1 לאלף.
מתי אקבל את התשובות?
הבדיקה המהירה (FISH) שבודקת תסמונת דאון ועוד מספר קטן של תסמונות תתקבל תוך כ-48 שעות ובדיקת הצ'יפ הגנטי אורכת כשבועיים.
מה הן הבדיקות החלופיות?
בדיקת סיסי שליה- כמעט זהה לבדיקת מי השפיר, אך מבוצעת בשלב מוקדם יותר של ההיריון, לרוב בשבועות 11-13. בבדיקה דוגמים את השליה ולא את מי השפיר. על פי רוב בדיקת סיסי שליה מוצעת לנשים בהריון כאשר קיים סיכון גבוה למחלה תורשתית, או באם נתגלתה בעיה בבדיקת השקיפות העורפית / סקר שליש ראשון.
בדיקת NIPT – בדיקת דם אמהית שאיננה מסכנת את ההיריון בהפלה. בדיקה זו מאפשרת דיוק גבוה לאבחון של תסמונת דאון ועוד מספר תסמונות נדירות. יתרון הבדיקה הוא שניתן לרוב לבצע אותה כבר בשבוע 10 להריון. מעבר לעלות הכספית, החיסרון העיקרי של הבדיקה הוא שבדיקת NIPT איננה מחליפה את בדיקת מי השפיר בה ניתן לאבחן מספר רב יותר של בעיות.
מתי כדאי לדחות את הבדיקה?
במקרים בהם לאמא מחלת חום או דימום מן הנרתיק, מומלץ לדחות את ביצוע הבדיקה במספר ימים.
השורה התחתונה - כדאי לכל אישה בהריון להתייעץ עם מומחה בבדיקות מי שפיר.
קביעת תורים
מרפאה פרטית- מרכז בריאות האישה, ברודצקי 43, כניסה ב, קומה 3 רמת-אביב
בדיקות מי שפיר- TLV מדיקל סנטר, הברזל 15, רמת החייל, תל אביב